over onze wijnen

Informatie over de wijnen van wijnhuis Fontaine des Joncs:

 

Sinds achttien jaar woon en werk ik in Frankrijk.

Mijn partner, een rasechte zuiderling en afstammeling van een familie die al generaties lang wijn maakt, heeft me ingewijd in de wijnbouw.  Samen bezitten wij 12 hectares wijnvelden in de Corbières, rond het dorpje Fontjoncouse, wat dertig kilometer landinwaarts ligt ten opzichte van Narbonne.

Mijn partner verkoopt zijn wijn via een groot (export)bedrijf. De wijn van mijn velden, totaal 3 hectare, verkoop ik onde de naam "Fontaine des Joncs".

Zelf Nederlandse van afkomst, denk ik dat de smaak goed aansluit bij wat nederlanders lekker vinden.

Onze belangrijkste druiverassen zijn de syrah, carignan en grenache.                             De wijnvelden bevinden zich op 250 meter boven zeeniveau, wat een belangrijk verschil geeft in de dag- en nacht temperatuur en wat bij draagt aan een evenwichtige rijping. Onze druiven worden daardoor twee weken later geoogst dan gebruikelijk in de streek, maar zijn daardoor ook aromatisch, vol van smaak en intens van kleur.

De velden liggen tegen hellingen, omringt door de garrigue. De bodem is vrij arm, een pluspunt wanneer je daar de snoei op afstemt. We kiezen ervoor de opbrengst per hectare laag te houden. Zo kan de druivestok haar druiven optimaal voeden. Mijn carignan is meer dan honderd jaar en geeft door het lage rendement een prachtige kwaliteit druiven.             't Is als met alle fruit: produceer je weinig, dan zit er veel smaak aan (en produceer je veel, juist, dan smaakt het nergens naar).

De oogst vindt handmatig plaats. We zijn kleinschalig en doen alle werk op de velden zelf.

 

In 2012 liet ik mijn wijn proeven door restaurateurs en eigenaren van speciaalzaken, en kreeg enthousiaste reakties. Twee wijnen zijn geproefd door de "Wijngekken" en kregen een lovende beoordeling.

De carignan-syrah van 2010 (elf maanden op oud eikenhout gelegen, een mooie structuur en vol van smaak, zonder overheersende houtsmaak) verkocht zo goed, dat er nog maar een paar honderd flessen van over zijn. Hij is nu perfekt op dronk. 

Van de Syrah-oogst van het jaar 2010 is de eerste partij op fles gezet, eveneens 11 maanden op eikenhout gerijpt Een ander type wijn, de syrah geeft een fruitigere en meer open wijn. Een wijn die overal makkelijk bij drinkt.

En de witte wijn, de oogst 2013, is erg geslaagd, en in een kleine oplage: slechts 600 flessen zijn ervan beschikbaar. In de  kolumn van de maand januari 2014 (te vinden onder  "de wijnmaakster in aktie") kunt u meer lezen over deze wijn.

 

 

 

 

Karen Haanstra, eigenaresse van Fontaine des Joncs